De emancipatie van de Arabische vrouw

Plaats hier je reacties op de columns van Saloua.NL en discussieer mee!

Moderator: Moderator's

De emancipatie van de Arabische vrouw

Ongelezen berichtdoor Saloua » 26 nov 2004 22:55

Ze is zeker niet op haar mondje gevallen en ontwikkelt zich in een snelvaart tempo, waarbij ze in sommige gevallen de andere sekse ver achter zich laat. Ze houdt zichzelf op de hoogte van de ontwikkelingen in de wereld en anticipeert op een wijze waarbij diplomatie en tact voorop staan. Ze heeft een ongelooflijke drang naar rechtvaardigheid en is het zat dat anderen voor en namens haar spreken zonder haar voor zichzelf te laten spreken. Ze volgt zichzelf in de media en vraagt zich af, zonder zichzelf te herkennen in het beeld dat over haar geschetst wordt, hoe men aan dat beeld over haar komt.

Ze combineert studie, werk en gezin alsof deze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Ze reageert alert en waakzaam met een vernieuwende blik op hetgeen zich om haar heen afspeelt. Gemotiveerd en gedreven door een hartstocht laat ze de wereld zien dat ze een vrouw is die haar mannetje wel weet te staan. Ze is de Arabische vrouw!
Daar waar de wereld is blijven steken in medelijden en gedachten van onderdrukking en vernedering over deze vrouw, is de Arabische vrouw net als iedere andere vrouw in de wereld aan het emanciperen geslagen. Misschien nog wel meer dan de Westerse vrouw zelf. Onlangs heb ik een college gevolgd van een Jordaanse Hooglerares die vertelde hoe teleurgesteld ze wel niet in de Westerse vrouw was. Na jarenlange protestacties en strijd voor vrouwenrechten in Jordanië vertrok ze begin jaren “70 naar Nederland met de verwachting in de Westerse vrouw dezelfde passie en drang naar rechtvaardigheid te verwachten. Volgens haar bleek de emancipatie van de Westerse vrouw vooral te liggen in een seksuele revolutie met als gevolg dat zij nu met iedereen kon “hokken” die ze wilde. Verder dan dat is de Westerse vrouw, volgens haar, niet gekomen.

Ik heb de proef op de som genomen en heb twee vrouwensites met elkaar vergeleken met de volgende vraag in mijn achterhoofd. Is de Westerse vrouw de Arabische vrouw in haar emancipatieproces voorbij geschoten of is het juist andersom?
Definitie van emancipatie; vrijmaking uit slavernij of lijfeigenschap, het toestaan van gelijke rechten voor de wet.
Emanciperen: vrijmaken, mondig verklaren, gelijk stellen met de wet.

De eerste site die ik heb bekeken is http://www.vrouwenonline.nl. De volgende onderwerpen trof ik daar onder andere aan:
1. Online boodschappen doen (ik dacht dat de Westerse vrouw haar man tot boodschappenkoning gebombardeerd had?)
2. Wordt de liefste moeder (en nog steeds wordt de vrouw gezien als degene die lief moet zijn)
3. Geheime lover (sinds wanneer doet de Westerse vrouw iets stiekems?)
4. Weer in vorm na je zwangerschap (We lieten ons toch niet meer beoordelen op onze uiterlijk? Hij neemt ons toch maar zoals we zijn?)
5. Relatienieuws (En wat als je nou geen relatie hebt?)

Vervolgens ben ik op http://www.lamarocaine.com gaan kijken. Daar trof ik de volgende onderwerpen aan:
1. coup de coeur (kapsel van het hart?) ( Ach ja, zolang je haar maar goed zit toch?)
2. Een algemene visie op de veranderingen van de Mudawannah (Het Marokkaanse personen en familierecht) (Mmmmm, dat klinkt in ieder geval als iets betreffende vrouwenrechten)
3. Geschiedenis van een vrouw (now we are talking)
4. Marokkaanse in het buitenland (We worden niet vergeten)
5. Interview met een mannequin (En wederom zolang we maar met onze uiterlijk bezig zijn!)

Spijtig dat mijn Frans minder goed is dan mijn Nederlands, maar in alle objectiviteit kan ik toch echt zeggen dat de Arabische site meer artikelen bevat over de positie van de vrouw op politiek, juridisch, literair en sociaal vlak, dan de Nederlandse site die de vrouw vaker relateerde aan zaken als uiterlijk, gezin, koken en relaties.

Het is dus lang niet zo slecht gesteld met de emancipatie en ontwikkeling van de Arabische vrouw. De Westerse vrouw mag dan wel meer wetten hebben voor gelijke rechten die voornamelijk door mannen tot leven zijn geroepen, maar de Arabische vrouw wint het in mijn ogen voor wat betreft de visie op vrouwenrechten en vrouwenemancipatie!

Nadifa
Avatar gebruiker
Saloua
Administrator
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 20 nov 2004 23:18

Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten

cron