Uit de mode!

Plaats hier je reacties op de columns van Saloua.NL en discussieer mee!

Moderator: Moderator's

Uit de mode!

Ongelezen berichtdoor Saloua » 26 nov 2004 22:42

Trends komen en gaan. Het zijn momentopnames, wat vandaag helemaal in is, is morgen oud en lelijk. Religie is één van die trends die steeds meer terrein is gaan winnen in onze huidige samenleving. In deze moderne wereld van sex, drugs, rock & rol, snelauto's, consumptieziekte, individualisering, geavanceerde technologie en de drang naar steeds meer wetenschappelijk bewijs leek religie weinig betekenis te hebben.

De Islam heeft zoals waarschijnlijk vele andere godsdiensten veel tegenslagen moeten verwerken in de wereldgeschiedenis. Zoals men het piespaaltje in de klas kent, zo is de Islam tegenwoordig de zondebok van alle andere wereldgodsdiensten geworden. Met vallen en opstaan heeft de Islam zich in de loop van de eeuwen weten te herstellen. De woorden van Allah bleven gehandhaafd waar dan ook en in voor en tegenspoed.

Dat religie in onze gehaaste samenleving steeds meer aandacht geniet, is mijns inziens niet verwonderlijk. Het is eigenlijk een paradoxaal gegeven. Dit bewijst eens en te nimmer dat mensen de raarste en domste wezens op aarde zijn. Je zou verwachten dat voorspoed in het leven met de daarbij behorende welvaart, zou leiden tot een harmonieus en vredelievend geheel. Integendeel, de mens die zichzelf als de slimste wezen uit het rijk der organismen heeft gekwalificeerd, heeft hier echter een andere draai aan gegeven. Hoe meer welvaart men geniet, des te meer men juist smacht naar andere behaaglijke levens en uitingsvormen. Dit gaat zelfs zover dat het uiterste niet extreem genoeg is. Grenzen overschrijden (op welk vlak dan ook) zijn aan de orde van de dag.

Ik heb altijd geroepen dat ik alles al gezien heb. Ik heb misschien weinig levenservaring, maar ik beschouw mezelf toch als iemand die al aardig wat gezien heeft. Desondanks neem ik bijna iedere dag verschijnselen waar, waarvan ik zelfs niet de mogelijkheid van in had kunnen zien.

Het is niet vreemd dat men steeds meer grijpt naar een religieuze uitingsvorm. Wanneer al hetgeen Allah verboden heeft niet interessant meer is, komt men tot besef en uiteindelijk tot inkeer. Het extreme brengt geen voldoening meer. Betere en vooral interessante uitingsvormen worden in hogere sferen gezocht? Dat is immers nog de enige plek waarmee nog niet uitvoerig geëxperimenteerd is. Het moment waarop het domme wezen zich in allerlei bochten wringt, is dan aangebroken. De Scientology Church, de club van Jomanda, of je ergens in een heilig rivier laten schoondopen, zijn vaak voor de hand liggende alternatieven om je zonden te begraven en je met volledige overgave aan de 'hogere kracht' te onderwerpen.

Aangezien veel trends uit Hollywood overwaaien, mogen wij aldaar een paar celebreties zoals Richard Gere en zijn Bhoedisme en Madonna en haar Oosterse spiritualiteit vs Christendom met een originaliteitprijs bekronen. De Hollywood ster geeft de aanzet voor de gewone man om zich met veel fanatisme en volledige overgave in het geloof te storten. Ik vraag me af, hoelang deze religieuze ontdekkingsreis gaat duren? Ik maak het mezelf in ieder geval iets makkelijker. Ik ben vanaf mijn geboorte moslim. Weliswaar trendgevoelig, maar bij deze al een jarenlange trendsetter, al voor Richard Gere en Madonna.

Saliha Bochhah
Avatar gebruiker
Saloua
Administrator
 
Berichten: 55
Geregistreerd: 20 nov 2004 23:18

Ongelezen berichtdoor saantje » 08 maart 2005 20:19

:up: mooie tekst om te lezen
Avatar gebruiker
saantje
 
Berichten: 709
Geregistreerd: 11 feb 2005 16:34
Woonplaats: uuuuuuuhm :s

Ongelezen berichtdoor samira16 » 22 mei 2005 17:37

mooie tekst om te lezen, ben het er helemaal mee eens

doeggggggggggggg :D
samira16
 
Berichten: 22
Geregistreerd: 20 mei 2005 14:34
Woonplaats: regio utrecht


Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 17 gasten

cron